Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kaukaska wersja sałatki, która jest bardzo popularna w wielu krajach byłego Związku Radzieckiego. Zawdzięcza ona swoją nazwę obecności octu, którym to danie jest przyprawione. Czasem ocet bywa zastąpiony sokiem z cytryny, tak jak dziś. Ale ocet to tylko niewielki, choć ważny dodatek smakowy. Bo podstawę tej warzywnej sałatki zawsze stanowią buraki. Pozostałe składniki bywają dość zmienne, zależne od regionalnych zwyczajów oraz zawartości spiżarni i lodówki, którą dysponuje gospodyni. Ja przedstawiam dziś wersję z Kaukazu, a konkretnie – z Azerbejdżanu. Podpatrzyłam ją na popularnym kanale na YouTube, a link do źródła znajdziesz we wpisie na blogu. Po spróbowaniu mogę potwierdzić, że kaukaska sałatka winegret jest pyszna, więc na pewno warto ją przygotować.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1169
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1271
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1169
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1271
Składniki
Buraki, ziemniaki i marchew umyj, a następnie bez obierania ugotuj do miękkości. Tak zwyczajnie ugotuj, w lekko osolonej wodzie. Z mojej praktyki wynika, że buraki gotują się dłużej niż reszta warzyw, więc zaczęłam od gotowania buraków. A po pół godzinie dołożyłam do garnka ziemniaki i marchewki.
Cebulę obierz z łusek, pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na oleju do miękkości, lekko posypując solą. Podsmażoną cebulę wrzuć do dużej miski.
Ugotowane warzywa odcedź i ostudź, a następnie obierz ze skórek. Marchew
i ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do miski z cebulą.
Kiszone lub marynowane ogórki również pokrój w kostkę i dodaj do miski. U mnie to były ogórki kiszone.
Teraz dodaj do miski kiszoną kapustę. Jeśli masz zwyczajną, szatkowaną kapustę, to tylko pokrój ją nieco drobniej. A jeśli używasz kapusty kiszonej po gruzińsku, to należy pokroić kawałki w drobną kostkę lub paseczki.
Buraki również pokrój w kostkę, ale do osobnej miseczki, bo przed dodaniem do reszty składników muszą być zaimpregnowane oliwą. Dzięki temu nie puszczą tak łatwo soku i cała sałatka nie stanie się od razu jednolicie bordowa. Dlatego do buraków dodaj kilka łyżek porządnej oliwy z oliwek, żeby sałatka naprawdę dobrze smakowała.
I dopiero potem wrzuć do miski z pozostałymi składnikami.
Czerwoną fasolę odcedź, przepłucz na sitku i również dorzuć do miski.
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do miski.
Dodaj też mielony pieprz i sól, a następnie sok z cytryny lub ocet do smaku.
Na koniec przypraw sałatkę sumakiem (jeśli masz) oraz płatkami chili. I oczywiście wymieszaj, gotowe!
Sałatka winegret jest bardzo popularna we wszystkich krajach dawnego ZSRR, a szczególnie lubiana jest w Rosji i na Ukrainie. Wkrótce postaram się pokazać inne wersje tej sałatki jarzynowej, bo dziś przedstawiam tylko jej kaukaską wersję, a ściślej mówiąc – wersję z Azerbejdżanu.
Spróbowałam tej sałatki i mogę potwierdzić, że jest pyszna, więc koniecznie też ją przygotuj. Smacznego!