Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaka powinna być letnia sałatka? Nie istnieje prosta, jedynie słuszna odpowiedź na to pytanie. Bez wątpienia jednak warto postawić na świeże składniki. Krajowymi nowalijkami prosto z upraw możemy cieszyć się dość krótko, więc nie ma sensu sięgać latem po te produkty, które dostępne są cały rok. Oczywiście dziś bez trudu możemy kupić pomidory czy rzodkiewki w środku zimy, ale daleko im do tych warzyw, od których w lipcu czy wrześniu uginają się stoły na targowiskach. Produkty szklarniowe czy z importu nie mają w sobie tyle aromatu i słodyczy. Pachnące słońcem polskie warzywa są zaś pełne witamin i innych cennych składników, których często brakuje nam w „zimowej” diecie. Dlatego – choć owoce i warzywa powinniśmy jeść nie tylko latem – w sezonie sałatki powinny pojawiać się na naszych stołach tak często, jak to możliwe. Oto jeden z pomysłów na takie danie.
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 675
Warto zapakować jesienne warzywa do słoików. Polecam.
Odsłon: 145
Kopytka ziemniaczane z sosem ragout. Pomysł na to danie narodził się na wakac...
Odsłon: 82
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 675
Warto zapakować jesienne warzywa do słoików. Polecam.
Odsłon: 145
Kopytka ziemniaczane z sosem ragout. Pomysł na to danie narodził się na wakac...
Odsłon: 82
Składniki
Liście sałaty opłucz, osusz i porwij na niewielkie kawałki. Rzodkiewki i ogórki umyj i pokrój na cienkie plasterki. Cebulę pokrój w pióra.
Połącz wszystkie składniki w misce i wymieszaj. Oprósz pieprzem i uprażonymi na suchej patelni ziarenkami sezamu. W osobnym naczyniu połącz składniki na sos vinegret i wymieszaj. Polej sałatkę sosem. Zjedz od razu.