Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młode ziemniaki z łososiem to znakomity pomysł na lekki, letni obiad. To danie może, ale nie musi być gorące. Możesz skonsumować je także po wystudzeniu, jako ziemniaczaną sałatkę.
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 330
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3391
Grecka sałatka ziemniaczana.
Odsłon: 709
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 6022
Przepis na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu placki z cukinii i marche...
Odsłon: 4969
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 330
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3391
Grecka sałatka ziemniaczana.
Odsłon: 709
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 6022
Przepis na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu placki z cukinii i marche...
Odsłon: 4969
Składniki
Podziel filet z łososia na mniejsze kawałki. Skrop je sokiem z cytryny, oprósz roztartymi na proszek ziołami prowansalskimi i solą. Odłóż na godzinę do lodówki.
Młode ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką lub obierz cienko ze skórki. Pokrój na ćwiartki lub – jeśli ziemniaki są bardzo małe – połówki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i oprósz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 25 minut.
Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170°C. Wyjmij naczynie żaroodporne i dołóż do ziemniaków łososia. Piecz jeszcze przez około 15 minut.
Połącz śmietanę z musztardą. Posól do smaku. Posiekaj szczypior i koperek.
Przełóż ziemniaki i łososia na głęboki talerz. Polej sosem, oprósz szczypiorem i koperkiem. Udekoruj listkami roszponki.