Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młode ziemniaki z łososiem to znakomity pomysł na lekki, letni obiad. To danie może, ale nie musi być gorące. Możesz skonsumować je także po wystudzeniu, jako ziemniaczaną sałatkę.
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 35
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 465
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 154
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 249
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 35
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 465
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 154
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 249
Składniki
Podziel filet z łososia na mniejsze kawałki. Skrop je sokiem z cytryny, oprósz roztartymi na proszek ziołami prowansalskimi i solą. Odłóż na godzinę do lodówki.
Młode ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką lub obierz cienko ze skórki. Pokrój na ćwiartki lub – jeśli ziemniaki są bardzo małe – połówki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i oprósz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 25 minut.
Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170°C. Wyjmij naczynie żaroodporne i dołóż do ziemniaków łososia. Piecz jeszcze przez około 15 minut.
Połącz śmietanę z musztardą. Posól do smaku. Posiekaj szczypior i koperek.
Przełóż ziemniaki i łososia na głęboki talerz. Polej sosem, oprósz szczypiorem i koperkiem. Udekoruj listkami roszponki.