Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młode ziemniaki z łososiem to znakomity pomysł na lekki, letni obiad. To danie może, ale nie musi być gorące. Możesz skonsumować je także po wystudzeniu, jako ziemniaczaną sałatkę.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1591
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232007
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5083
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1591
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232007
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5083
Składniki
Podziel filet z łososia na mniejsze kawałki. Skrop je sokiem z cytryny, oprósz roztartymi na proszek ziołami prowansalskimi i solą. Odłóż na godzinę do lodówki.
Młode ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką lub obierz cienko ze skórki. Pokrój na ćwiartki lub – jeśli ziemniaki są bardzo małe – połówki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i oprósz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 25 minut.
Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170°C. Wyjmij naczynie żaroodporne i dołóż do ziemniaków łososia. Piecz jeszcze przez około 15 minut.
Połącz śmietanę z musztardą. Posól do smaku. Posiekaj szczypior i koperek.
Przełóż ziemniaki i łososia na głęboki talerz. Polej sosem, oprósz szczypiorem i koperkiem. Udekoruj listkami roszponki.