Jaka jest najlepsza sałatka z ogórków małosolnych? To oczywiście kwestia gustu. Jeśli lubisz ogórki małosolne, będą smakowały ci z każdymi niemal dodatkami. Najbardziej oczywistymi zdają się pomidory czy cebula, ale nie wahaj się poeksperymentować i sięgnij na przykład po orzechy włoskie. Albo rzodkiewki. Albo jedno i drugie! Sałatka z ogórków małosolnych to wspaniały, orzeźwiający dodatek do ciepłych dań – wprost idealny na letnie upały. Możesz też zjeść ją solo z kawałkiem pieczywa. W gorące dni z pewnością wystarczy ci za cały posiłek, zwłaszcza jeśli wzbogacisz warzywa o takie dodatki, jak wspomniane już orzechy czy ser typu feta.
Najlepsza sałatka z ogórków małosolnych
Składniki
- 4 ogórki małosolne
- 1 pęczek rzodkiewek
- 100g sera typu feta
- 50 g orzechów włoskich
- mały pęczek szczypiorku
- mały pęczek koperku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)
Składniki
- 4 ogórki małosolne
- 1 pęczek rzodkiewek
- 100g sera typu feta
- 50 g orzechów włoskich
- mały pęczek szczypiorku
- mały pęczek koperku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)

Etapy przygotowania
Opłucz rzodkiewki. Odetnij nać i korzenie. Tak przygotowane rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki i umieść w dużej misce. Na podobnej grubości plasterki pokrój ogórki i połącz z rzodkiewkami.
Posiekaj niezbyt drobno orzechy. Pokrój ser typu feta w kostkę. Posiekaj koperek i szczypiorek. Dołóż wszystkie składniki do miski z ogórkami i rzodkiewkami. Wymieszaj.
Połącz oliwę z sokiem z cytryny. Dodaj do powstałego sosu pieprz, sól i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Skrop sałatkę sosem przed podaniem.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 493
Ostatnio komentowane przepisy

Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 493



Składniki
- 4 ogórki małosolne
- 1 pęczek rzodkiewek
- 100g sera typu feta
- 50 g orzechów włoskich
- mały pęczek szczypiorku
- mały pęczek koperku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)
Opłucz rzodkiewki. Odetnij nać i korzenie. Tak przygotowane rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki i umieść w dużej misce. Na podobnej grubości plasterki pokrój ogórki i połącz z rzodkiewkami.
Posiekaj niezbyt drobno orzechy. Pokrój ser typu feta w kostkę. Posiekaj koperek i szczypiorek. Dołóż wszystkie składniki do miski z ogórkami i rzodkiewkami. Wymieszaj.
Połącz oliwę z sokiem z cytryny. Dodaj do powstałego sosu pieprz, sól i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Skrop sałatkę sosem przed podaniem.