Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wielkanocnym stole, gdzie dominują wędzone wędliny, pasztety i sałatki jarzynowe, warto dodać odrobiny świeżości i zaserwować obłędnie pyszną sałatkę świąteczną. Ta kremowa i delikatna przystawka uzyskuje swoje bogate smaki dzięki połączeniu łososia, jajek gotowanych na twardo, drobno posiekanej cebulki i świeżej zieleniny. Jeśli sałatka ma mieć wyraźniejszy smak, dorzuć kilka posiekanych korniszonów lub marynowanych pieczarek. Zwiększenie ilości majonezu sprawi, że sałatka nabierze bardziej kremowej konsystencji, stając się idealnym dodatkiem do smarowania na pieczywie.
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 51
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 654
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1661
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 360
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 51
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 654
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1661
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 360
Składniki
Ugotuj jajka na twardo, czyli 8 minut od momentu zagotowania wody. Przenieś je do zimnej wody, ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Łososia odsącz z puszki, a jeśli używasz ryby w kawałku, rozdrobnij ją na wiórki za pomocą widelca albo drobno pokrój. Cebulkę obierz i bardzo drobno posiekaj. Jeśli chcesz wzmocnić smak sałatki, aby stał się bardziej wyrazisty, użyj cebulek marynowanych. Łagodny smak osiągniesz przelewając surową cebulę wrzątkiem. Szczypiorek albo natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Wszystkie składniki umieść w misce.
W oddzielnym naczyniu wymieszaj majonez, musztardę, sok z cytryny i energicznie wymieszaj uzyskując emulsyjny sos. Polej dressingiem sałatkę, dopraw czarnym pieprzem (dodatkowa sól może być zbędna z uwagi na wysoki poziom soli w łososiu), dokładnie wymieszaj i od razu podawaj na stół. Obłędnie pyszną sałatkę świąteczną możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, choć podejrzewamy, że zniknie z talerzy szybciej, niż zdążysz zauważyć.