Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki po chińsku to pikantna, azjatycka sałatka, która świetnie sprawdzi się do grillowanych mięs czy ryb. Charakteryzuje się nie tylko pikantnym smakiem i dodatkiem typowo azjatyckich składników. Metoda rozbijania ogórków tłuczkiem pozwala utworzyć szczeliny w miąższu, w które może wchłonąć się aromatyczny i orientalny dressing na bazie chili. Jeśli chcesz zyskać jeszcze więcej ostrości, możesz danie posypać siekanymi papryczkami chili. Z powodzeniem też możesz zamienić chili na pastę imbirową, która także jest pikantna, ale jednak nieco inna w smaku.
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 2868
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 244
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 112
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 2868
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 244
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 112
Składniki
Ogórki umyj i uderz je tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta, do momentu aż boki samoistnie pękną. Przetnij wzdłuż na pół, a następnie pokrój je w kawałki o długości ok. 3 cm. Przenieś ogórki do miski i wymieszaj z solą. Odstaw na sitku na 30 minut. Następnie dobrze je odciśnij i przenieś z powrotem do miski.
Do ogórków dodaj posiekaną grubo cebulę, nasiona sezamu i chrupiące chili. Wymieszaj. W osobnej miseczce wymieszaj ocet, sos sojowy i olej sezamowy. Dodaj sos do pozostałych składników w misce. Całość połącz ze sobą za pomocą łyżki.
Ogórki po chińsku podawaj od razu po przyrządzeniu. W razie konieczności przechowuj resztki w szczelnym pojemniku, w lodówce. Pamiętaj jednak, że po kilku godzinach/następnego dnia sos będzie zawierał coraz więcej wody z ogórków, w związku z czym będzie on bardziej rozwodniony i mniej ostry.