Do góry

Sałatki Przepis na:

Orientalna surówka

Orientalna surówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 3448

Dodano:

Odsłon: 7629

Powstała przy okazji robienia opisanej wcześniej orientalnej kiszonki. Po prostu część z poszatkowanych warzyw przeznaczonych do kiszenia odłożyłam do osobnej miseczki, zanim jeszcze wszystkie pozostałe ulokowałam w słoju. Surówkę przyprawiłam i gotowe!

Składniki

  • kalarepa
  • marchewka
  • pół czerwonej papryki
  • nieduża zielona cukinia lub ogórek sałatkowy ze skórką
  • kawałek młodej białej kapusty
  • kawałek świeżego imbiru przynajmniej wielkości kciuka
  • sól kamienna nierafinowana w ilości 15 g na kilogram mieszanki warzyw
  • 1-2 łyżeczki płynnego miodu (ilość użytego miodu zależy od ilości warzyw – ja przygotowywałam tylko dwie porcje surówki, więc 1
  • 1-2 łyżeczki oleju sezamowego (proporcja jak wyżej)
  • 1-2 łyżeczki dobrego domowego octu lub soku z cytryny
  • nieco nasion sezamu do posypania surówki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kalarepki umyj i obierz ze skóry, marchewki porządnie wyszoruj, umyj cukinie. Wymienione warzywa zetrzyj na dużych oczkach tarki.
    Paprykę umyj i pozbądź się ogonka, gniazda nasiennego i nasion, pokrój ją w paski. Jeśli chcesz, możesz też dorzucić kawałek ostrej papryki.
    Kapustę opłucz, odrzuć zewnętrzne, twarde i uszkodzone liście, poszatkuj.
    Imbir umyj, obierz i zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki.

  2. Wszystkie warzywa umieść w dużej misce, przesypując solą. Trzeba je zważyć, by wiedzieć, ile soli użyć, ma być 15 g soli na kilogram mieszanki.
    Wymieszaj warzywa z solą, ugniatając lekko dłonią, przykryj miskę ściereczką i pozostaw na blacie na 3-4 godziny w celu zmorzenia, czyli lekkiego zmięknięcia i puszczenia soku.

  3. Gdy już warzywa puszczą sok, wymieszaj je z miodem, olejem sezamowym i octem lub sokiem z cytryny. Wymieszaj i rozłóż na talerze, a każdą porcję posyp dla ozdoby sezamem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń