Do góry

Sałatki Przepis na:

Panzanella z anchois

Przepis dnia 2020-08-13
Panzanella z anchois

Autor:

Przepisów i artykułów: 271 Ocena: 2339

Dodano:

Odsłon: 148

Panzanella to toskańska sałatka z czerstwego chleba z pomidorami, cebulą i bazylią. Moją wzbogaciłam papryką, kaparami i anchois.

Składniki

  • Czerstwy chleb - 5 kromek
  • Pomidory koktajlowe - 20szt
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Papryka pomarańczowa - 1szt
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Ogórek zielony - 1szt
  • Kapary - 1 łyżeczka
  • Anchois - 4 fileciki
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Bazylia świeża (u mnie trochę świeżej i trochę suszonej)
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Panzanella z anchois

Przygotowanie

  1. Pomidory kroimy na połówki, paprykę w paski, ogórka w kostkę, a cebulę w piórka. Dodajemy kapary, anchois i składniki sosu, mieszamy.
    Filety anchois możemy pokroić i wymieszać z sałatką, albo ułożyć je na końcu na gotowej już sałatce.

    Chleb kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.
    Według oryginalnego przepisu sałatka powinna przegryzać się całą noc, aby chleb zupełnie zmiękł i nasiąknął aromatami. Ja jednak wolę wersję z lekko chrupiącym pieczywem, więc chleb dodaję na pół godziny przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń