Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Soczysta pierś z kaczki w przepysznej marynacie czarny bez z sosem i w sałatce sezonowej. Sos zrobiłam na bazie czarnej porzeczki bo taką miałam. Kwiaty czarnego bzu są jadalne i można je jeść w sałatkach.Podałam ją z gruszką i serem pleśniowym. Czy można chcieć czegoś więcej :-)
grill, blender
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2247
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3314
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1365
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2116
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2247
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3314
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1365
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2116
Składniki
Skórę na piersi z kaczki nacinam w kratkę. Posypuję solą, pieprzem, przekładam do pojemnika, wlewam czarny bez, sos balsamico, obtaczam mięso dokładnie i wkładam do lodówki na noc. Można w między czasie pierś przekładać żeby się dobrze zamarynowała.. Smażę 7 minut z jednej strony na grillu i 4 minuty z drugiej. Zdejmuję zgrilla i odstawiam na 5 minut i kroję na plastry.
Sałatka: Sałatę strzępie na talerzu, układa, maliny, cebulę pokrojoną w piórka. Na grillu przesmażam gruszkę pokrojoną na ćwiartki i połówki moreli, szaparagi. Dodaję do sałatki. Dokładam oliwki czarne, ser blu pokrojony.
Sos: Do garnka przekładam czarną porzeczkę, i przesmażam aż zrobi się miękka, wlewam czarny bez, sos balsamico, miód i redukuję na wolnym gazie aż sos zrobi się gęsty. Przecieram przez sitko, doprawiam solą, pieprzem. Sałatkę i mięso polewam sosem. Posypuję kwiatkami czarnego bzu.