Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podawaj pieczonego kalafiora jako dodatek do dowolnego dania z kurczakiem, wołowiną czy wieprzowiną lub po prostu jako wspaniałą przystawkę — być może z kilkoma kromkami chrupiącego chleba z masłem ziołowym. Kalafior z pieca to także wspaniały dodatek do mieszanki innych, pieczonych warzyw. Główną zaletą tej przekąski jest jej struktura – miękki i rozpływający się w ustach środek kalafiora i chrupiąca skórka na zewnętrz. Przyprawy i odrobina cukru zamieniają różyczki kalafiora w karmelizowany, pikantny smakołyk, gotowy w zaledwie 40 minut. Jeśli unikasz ostrych potraw, zmniejsz o połowę lub usuń użycie pikantnych przypraw w marynacie.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 117
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 117
Składniki
Umyj kalafior i odłam poszczególne różyczki. Środek potnij na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozpuść masło, dosyp cukier oraz resztę przypraw z przepisu. Podgrzewaj i mieszaj masę na wolnym ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj pokrojony kalafior do garnka. Wymieszaj, aby równomiernie pokryć różyczki pikantnym masłem.
Kawałki kalafiora ułóż w jednej warstwie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub w brytfance. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200° C przez około 25 minut. W połowie czasu pieczenia przemieszaj kawałki kalafiora, by równie się upiekły. Możesz także posypać je tartym parmezanem. Podawaj przekąskę z ulubionymi daniami głównymi i dipem, np. koperkowym, tzatziki lub pomidorowym.