Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta, lekka i szybka w wykonaniu sałatka, która idealnie odnajdzie się jako pyszny lunch lub kolacja. Połączenie tuńczyka, jajek i oliwek z chrupiącej sałaty, stanowi mix wielu smaków i struktur. Wspaniale zestawia się z cytrynowo-musztardowym dressingiem lub dodatkiem majonezu. Opcjonalnie można do sałatki dorzucić kukurydzę lub pestki dyni.
miska lub talerz, praska, deska do krojenia, nóż, miseczka, łyżka
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5027
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419372
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5027
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419372
Składniki
Ugotuj jajka na twardo lub półmiękko. Tutaj gotowane przez 8 minut. Następnie obierz ze skorupki i przekrój na pół.
Sałatę umyj i porozrywaj na drobniejsze części. Przełóż na talerz lub do miski i poukładaj na całym talrzu.
Pokrój cebulę w półplasterki, ogórka w cienkie półplasterki. Pomidorki koktajlowe wystarczy, że podzielisz na pół. Poukładaj wszystkie warzywa na sałacie. Dodaj soli i pieprzu dla smaku.
Otwórz puszkę z tuńczykiem. Tuńczyka odsącz z zalewy i delikatnie rozdrobnij widelcem.
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę i miód. Dopraw dla smaku solą i pieprzem. Następnie przeciśnij przez praskę czosnek i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę wody.
Polej wszystko przygotowanym dressingiem, ale najlepiej tuż przed podaniem. Smacznego!