Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna a zarazem niezwykle efektowna sałatka na świąteczny stół. Podana w takiej formie z pewnością zwróci uwagę gości. Pod koperkiem kryje się pyszna sałatka na bazie gotowanych ziemniaków, marchewek, groszku, jajek oraz ogórków kiszonych i szynki konserwowej. Do tego obowiązkowo sól, pieprz oraz majonez do połączenia składników. Tak przygotowaną sałatkę mona podać zarówno na święta, jak i na sylwestra. Każdy sięgnie po nią z ogromną przyjemnością.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99080
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 227
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5103
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13743
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5914
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99080
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 227
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5103
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13743
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5914
Składniki
Ziemniaki i marchewki dokładnie umyj, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości (około 30-40 minut). Ugotowane warzywa wystudź, obierz i pokrój w kostkę.
Zamrożony groszek gotuj osobno we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną cukru przez około 7-10 minut. Ugotowany groszek odcedź, przelej zimną wodą, pozostaw do odcieknięcia.
Jajka ugotuj na twardo. Wstaw je do wrzącej wody i gotuj przez około 10-12 minut. Ugotowane jajka przelej zimną wodą, wystudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
Ogórki kiszone wyciągnij ze słoika i pokrój w kostkę.
Szynkę konserwową pokrój w kostkę.
Wszystkie składniki sałatki przełóż do miski. Dopraw sałatkę do smaku solą i pieprzem. Dodaj majonez, całość wymieszaj.
Na środku okrągłego talerza postaw szklankę i rant tortownicy. Wypełnij przestrzeń między szklanką a rantem tortownicy sałatką formując okrągły wieniec.
Sałatkę udekoruj od góry koperkiem, zielonym groszkiem, pomidorkami koktajlowymi przeciętymi na pół, gwiazdami wyciętymi z plasterków marchewki oraz listkami wyciętymi z plasterków ogórka.