Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałata z grillowanymi krewetkami i warzywami

Sałata z grillowanymi krewetkami i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 476

Dodano:

Odsłon: 148

Sałata z krewetkami i cukinią z grilla jest bardzo smaczna, lekka i łatwa do zrobienia. Warto ją przygotować.

Składniki

  • mix sałat 20 dag
  • cukinia żółta 1 szt
  • cukinia 1 szt zielona
  • oliwki czarne 0,5 szklanki
  • krewetki 15 dag
  • cebula czerwona 0,5 szt
  • ser feta 5-10 dag
  • oliwa z oliwek 3-4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • chili pieprz cayenne szczypta
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • pomidorki koktajlowe 10-15 dag
  • czosnek 1 ząbek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałata z grillowanymi krewetkami i warzywami

Przygotowanie

  1. Oczyszczone krewetki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce na 10-15 minut.

    Umyte cukinie pokroić w 1 cm plasterki, oprószyć solą, gdy puszczą sok, osuszyć, posypać pieprzem, posmarować oliwą.
    Krewetki i cukinie ułożyć na aluminiowej tacce, włożyć na rozgrzany grill i piec pod przykryciem po 3-4 minuty z każdej strony.

    Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Dodać pokrojony w kostkę ser feta, zimne cukinie i krewetki, pokrojone oliwki, cebulę i pomidorki.
    Całość skropić oliwą wymieszaną z odrobiną soli i soku z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń