Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, pożywne jak danie, ale może służyć jako przystawka lub sałatka.
Czy kiedykolwiek marzyłeś o pysznym, sycącym obiedzie, który zachwyci całą ro...
Odsłon: 14447
Prażuchy ziemniaczane to danie, które wywodzi się z tradycyjnej kuchni region...
Odsłon: 5674
Czy kiedykolwiek marzyłeś o pysznym, sycącym obiedzie, który zachwyci całą ro...
Odsłon: 14447
Prażuchy ziemniaczane to danie, które wywodzi się z tradycyjnej kuchni region...
Odsłon: 5674
Składniki
Ziemniaki umyć i w mundurkach gotować, a raczej parzyć na bardzo wolnym ogniu, żeby wrząca woda się nie wzburzała, bo to powoduje u wielu odmian ziemniaka pękanie przez około godzinę lub dłużej jeśli trzeba (lepiej sprawdzać widelcem miękkość ziemniaka). Po ugotowaniu odstawić żeby woda wystygła, a następnie obrać ze skórek. Obrane ziemniaczki wrzucamy do dużej misy lub salaterki, następnie kroimy cebulę w średniej grubości kostkę i wrzucamy do misy z ziemniakami, koperek posiekany również wrzucamy. Do tego wszystkiego dajemy sól w zależności jak słone lubisz i bardzo dużo octu winnego, można dać 1/3 buteleczki i przemieszać wszystko razem, wstawić do lodówki i za 10 min. znów przemieszać i spróbować jeśli ziemniaki wchłonęły cały ocet i go słabo czuć trzeba dodać więcej octu (żeby zostało pół butelki), znów przemieszać i wstawić do lodówki, mieszając co jakieś parę minut, po 20 minutach polać ziemniaki obficie olejem, popieprzyć i wymieszać i wstawić do lodówki do schłodzenia na 20-30 min. sałatka gotowa do konsumpcji ;)