Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspiracją do powstania tej sałatki był przepis zamieszczony na Smaker.pl. Wyszło smacznie, sałatka pasuje do pieczonych mięs, wędlin, ale sprawdza się również doskonale jako forma przekąski czy samodzielne danie na kolację. Polecam :)
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4509
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417765
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4509
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417765
Składniki
Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki. Do garnka wlewamy wodę (około 1.5 litra), dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Wodę doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą wodę wrzucamy brokuły, gotujemy 5 minut. Brokuły powinny być ugotowane al dente. Ugotowane brokuły odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Majonez mieszamy z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ziarna słonecznika rumienimy na suchej patelni. W szklanej misie układamy kolejno warstwami: różyczki brokuła, jajko, rozdrobnione ogórki konserwowe, pokruszony ser feta. Tak przygotowaną sałatkę zalewamy sosem. Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika. Smacznego.