Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kolory kojarzy się z trójbarwną flagą Włoch, a pod względem smaku jest ukłonem wobec bogactw kulinarnych tego kraju – świeże, rozgrzane słońcem pomidory, aromatyczna bazylia i kremowa mozzarella, a to wszystko skropione najlepszą oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Wyobraź sobie, że siedzisz w restauracji na wybrzeżu Amalfi i spoglądając na ocean, zajadasz tę pyszną sałatkę. Przepis pochodzi z wyspy Capri, stąd nazwa przystawki. Caprese jest naprawdę prosta i przygotujesz ją w kilka chwil. Delektowanie się jej świeżym, nasyconym smakiem może trwać zdecydowanie dłużej.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 763
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22800
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15211
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4911
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45761
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 763
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22800
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15211
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4911
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45761
Składniki
Do klasycznej sałatki Caprese używa się dużych pomidorów, które kroi się w plastry i przekłada plastrami mozzarelli. W tym wypadku używamy pomidorków koktajlowych, które z reguły są słodsze, oddają mniej soku, więc genialnie sprawdzą się w tej sałatce.
Umyj i pokrój pomidory na połówki. Odsącz mozzarellę z zalewy i pokrój na kawałki podobne wielkości połówek pomidorów. Jeśli jesteś weganinem, zamień ser na awokado. Udekoruj sałatkę listkami bazylii – wybierz małe, zgrabne listki lub porwij/pokrój te większe. Posyp całość solą i pieprzem, a następnie skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Podawaj od razu.
Sałatka świetnie smakuje z maślaną grzanką z bagietki lub świeżym, chrupiącym pieczywem.