Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz przepisu na sałatkę, która zachwyci smakiem i nasyci nawet największy głód? Sałatka Drwala to idealne połączenie chrupiących grzanek, boczku i aksamitnego sera camembert, tworząc wyjątkowo sycące i pełne smaku danie. To świetna propozycja na obiad, kolację, a także jako przekąska na imprezy. Sprawdź, jak przygotować tę sałatkę w kilku prostych krokach!
szklana miska, deska, nóż, patelnia
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99216
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 1137
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5125
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13848
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99216
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 1137
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5125
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13848
Składniki
W miseczce umieszczamy keczup, dodajemy majonez oraz musztardę, całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy.
Sałatkę lodową siekamy na mniejsze części. Mielone mięso smażymy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju, pod koniec smażenia mięso doprawiamy niewielką ilością soli, czarnym pieprzem i czosnkiem granulowanym, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Plastry boczku podsmażamy na suchej patelni z obu stron, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Ser camembert kroimy na mniejsze kawałki. Kromki chleba tostowego kroimy w niewielką kostkę a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st C około 5-10 minut aż będą chrupiące. Upieczone grzanki studzimy.
Na dnie szklanej miski rozprowadzamy sałatę lodową, sałatę polewamy połową wcześniej przygotowanego sosu. Kolejną warstwą jest mielone mięso, które równomiernie rozprowadzamy na warstwie sosu. Mięso polewamy pozostałym sosem. Kolejną warstwę stanowi ser camembert, który układamy na warstwie sosu. Następnie na sałatce umieszczamy grzanki a na grzankach plastry boczku. Wierzch sałatki posypujemy prażoną cebulką. Tak przygotowaną sałatkę od razu podajemy.