Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka nicejska to prawdopodobnie najsłynniejsza sałatka francuska, choć – w gruncie rzeczy – nie ma na nią jednego przepisu. Możesz przygotować ją np. bez dodatku ziemniaków, zastąpić czarne oliwki zielonymi albo dodać garść kaparów. Ciesz się kolorami i bogatym smakiem!
Składniki
Połącz wszystkie składniki sosu w słoiku. Zakręć go i potrząśnij. Potrząśnij ponownie przed podaniem.
Wyszoruj ziemniaki (lub cienko obierz) i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie (około 15-20 minut od momentu zagotowania się wody). Przestudź. Pokrój na duże kawałki (w zależności od wielkości – ćwiartki, ósemki).
Opłucz fasolkę i odetnij z niej końcówki. Ugotuj w osolonej wodzie (10-15 minut od momentu zagotowania się wody). Ugotowane strączki przekrój na pół.
Ugotuj jajka na półtwardo (około 6 minut od momentu zagotowania się wody). Obierz i przekrój na połówki.
Przygotuj pozostałe składniki. Opłucz i przekrój na pół pomidorki. Przekrój także oliwki. Podrzyj na kawałki listki sałaty. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Odcedź tuńczyka. Rozdrobnij anchois. Jeśli chcesz zaostrzyć smak sałatki, dodaj dodatkowo pokrojoną w plasterki papryczkę chili.
Połącz wszystkie składniki sałatki (z wyjątkiem jajek, te połóż na brzegu półmiska po nałożeniu sałatki) i lekko przemieszaj. Możesz też ułożyć na półmisku każdy ze składników osobno (tak, by każdy mógł samodzielnie skomponować swoją sałatkę). Polej je przygotowanym wcześniej sosem.