Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Być może najbardziej popularną i ukochaną sałatką ze wszystkich jest tradycyjna sałatka jarzynowa, bez której świąteczny stół nie może się obyć. Co prawda w każdym domu tę sałatkę przygotowuje się nieco inaczej. Istnieje lista składników, które są dodawane dowolnie lub nie tj. jabłko, cebula czy konserwowa kukurydza. Dziś prezentujemy przepis najbardziej klasyczny i oczywiście zostawiamy miejsce na wasze modyfikacje.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27398
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27398
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Do garnka z osoloną wodą wrzuć ziemniaki, marchewki i pietruszki. Nie obieraj warzyw. Ugotuj je do miękkości, następnie odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie obierz warzywa i pokrój w kostkę.
Jajka ugotuj na twardo (przez ok.8-9 minut) i odstaw do ostudzenia. Po czym obierz ze skorupek i także posiekaj w kostkę. Mrożony groszek ugotuj w osolonej wodzie i odsącz, a jeśli używasz groszku z puszki, odsącz go na sicie. Z ogórków odetnij końcówki i pokrój je w drobną kostkę i również odsącz. Nadmiar płynu spowoduje, że sałatka może się szybciej popsuć. Umieść wszystkie składniki sałatki w dużej misce.
W miseczce rozmieszaj majonez z musztardą. Dosyp sól oraz czarny pieprz i ponownie wymieszaj. Jeśli chcesz, aby sałatka miała lżejszą konsystencję, użyj tylko połowy porcji majonezu i uzupełnij resztę greckim lub naturalnym jogurtem.
Polej sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj. Możesz też posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Włóż sałatkę na godzinę do lodówki i podawaj.