Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Być może najbardziej popularną i ukochaną sałatką ze wszystkich jest tradycyjna sałatka jarzynowa, bez której świąteczny stół nie może się obyć. Co prawda w każdym domu tę sałatkę przygotowuje się nieco inaczej. Istnieje lista składników, które są dodawane dowolnie lub nie tj. jabłko, cebula czy konserwowa kukurydza. Dziś prezentujemy przepis najbardziej klasyczny i oczywiście zostawiamy miejsce na wasze modyfikacje.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11038
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4894
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1032
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9542
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1418
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11038
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4894
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1032
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9542
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1418
Składniki
Do garnka z osoloną wodą wrzuć ziemniaki, marchewki i pietruszki. Nie obieraj warzyw. Ugotuj je do miękkości, następnie odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie obierz warzywa i pokrój w kostkę.
Jajka ugotuj na twardo (przez ok.8-9 minut) i odstaw do ostudzenia. Po czym obierz ze skorupek i także posiekaj w kostkę. Mrożony groszek ugotuj w osolonej wodzie i odsącz, a jeśli używasz groszku z puszki, odsącz go na sicie. Z ogórków odetnij końcówki i pokrój je w drobną kostkę i również odsącz. Nadmiar płynu spowoduje, że sałatka może się szybciej popsuć. Umieść wszystkie składniki sałatki w dużej misce.
W miseczce rozmieszaj majonez z musztardą. Dosyp sól oraz czarny pieprz i ponownie wymieszaj. Jeśli chcesz, aby sałatka miała lżejszą konsystencję, użyj tylko połowy porcji majonezu i uzupełnij resztę greckim lub naturalnym jogurtem.
Polej sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj. Możesz też posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Włóż sałatkę na godzinę do lodówki i podawaj.