Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka kalafiorowo- brokułowa

Sałatka kalafiorowo- brokułowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48613

Dodano:

Odsłon: 3662

Zdrowa, smaczna sałatka, która z powodzeniem może stać się lekkim, samodzielnym daniem. Sprawdzi sie również doskonale jako dodatek warzywny do drugiego dania. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, więc każdy z powodzeniem może ją przyrządzić. Polecam.

Składniki

  • kalafior 1 sztuka
  • brokuły 2 sztuki
  • jajka ugotowane na twardo 3 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • sól
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony
  • sos:
  • majonez 2 łyżki
  • jogurt naturalny (gęsty) Bocheński 5 łyżek
  • czosnek 3 ząbki
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności usuwamy z kalafiora liście i twardą część łodygi. Następnie dokładnie go płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Jeżeli chcemy, aby kalafior ugotował się szybciej, na spodzie trzonka robimy dwa nacięcia w kształcie krzyżyka, powinno pomóc.
    Do garnka (takiego, w którym zmieści się cały kalafior) wlewamy wodę. Powinna sięgać do połowy wysokości naszego garnka. Wodę solimy, doprowadzamy do wrzenia.
    Na gorącej wodę wrzucamy kalafiora, gotujemy 10- 15 minut. Generalnie chodzi o to, aby kalafior był miękki, ale się nie rozpadał. Powinien zachować pierwotny
    kształt podczas wyciągania go z wody. Ugotowanego kalafiora osączamy na sicie.
    Teraz podobne zabiegi wykonujemy przy brokułach. Możemy je ugotować w wodzie po kalafiorze, będzie oszczędniej. Brokuły gotujemy krócej niż kalafiora,
    około 5- 7 minut*.

    *Zarówno czas gotowania kalafiora, jak i brokułów zależy w dużej mierze od ich wielkości. Im mniejsze warzywa, tym krótszy czas obróbki termicznej.

  2. Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę, podsmażamy na oliwie. Jajka ucieramy na tarce o dużych oczkach.
    Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. w ten sposób powstaje nam podstawowy sos czosnkowy, który jak widać nie wymaga ani dużo czasu,
    ani wielkich umiejętności kulinarnych.

    Co teraz?
    Ugotowane warzywa dzielimy na mniejsze części, najlepiej nie używając przy tym noża, tylko odrywając małe różyczki od całości. Kawałki kalafiora i brokułów
    układamy na półmisku, zalewamy sosem czosnkowym. Następnie całość posypujemy smażoną cebulką, jajkiem i oprószamy mielonym pieprzem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń