Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteś wielbicielem sałatek, z pewnością wiesz, że Twoją kulinarną słabość podzielała Kalina Jędrusik. Aktorka słynęła ze swojej gościnności i zamiłowania do zdrowych, bezmięsnych potraw (kochała wszystkie czworonogi i była jedną z pierwszych w Polsce orędowniczek praw zwierząt hodowlanych). Z pewnością niejedna autorska sałatka Kaliny Jędrusik, która zachwyciła jej licznych przyjaciół, trafiła do kanonów polskiej kuchni. Ostatnio, za sprawą jednego z odcinków „Kuchennych Rewolucji”, zrobiło się głośno o kalinowej sałatce z kaszy pęczak, ogórków i natki pietruszki. Ponoć kasza królowała w kuchni aktorki, i to nie tylko dlatego, że w dobie PRL-u była łatwo dostępna. Była po prostu pyszna i zdrowa. O przepisie wspomnianym przez Magdę Gessler słyszeli już wszyscy. Poniżej znajdziesz recepturę innej z kaszowych sałatek Kaliny Jędrusik, nieco zmodyfikowaną w związku z dostępnością składników, których nie można było kupić w drugiej połowie ubiegłego wieku.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15530
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15530
Składniki
Kaszę pęczak ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i odstaw do ostudzenia. Dynię (np. piżmową) pokrój w kostkę i upiecz do miękkości (przez około 15 minut) w piekarniku nagrzanym do 200°C. Ostudź.
Pokrój w kostkę ser. Czosnek przeciśnij przez praskę. W osobnym naczyniu połącz składniki na sos. Wymieszaj w misce kaszę, dynię, i czosnek. Połącz z rukolą i serem. Polej sosem.