Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka kijowska jest bardzo popularna za naszą wschodnią granicą i często przygotowywana na wszelkiego rodzaju uroczystości rodzinne. Każda gospodyni domowa ma swój sprawdzony przepis na sałatkę, jednak istnieje pewien stały schemat – ryba z puszki, np. łosoś, śledź lub tuńczyk, gotowane warzywa i jajka, a także żółty ser. Można dodać inne, ulubione dodatki – takie jak jabłka lub marynowane warzywa.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8541
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1248
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10214
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4645
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 705
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8541
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1248
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10214
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4645
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 705
Składniki
Marchewki i ziemniaki ugotuj do miękkości w mundurkach, następnie wystudź, obierz i posiekaj w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i oddziel białka od żółtek. Białka pokrój w drobną kostkę, a żółtka zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrusz. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i zalej wrzątkiem, następnie dopraw cukrem, solą, czarnym pieprzem i octem. Tuńczyka odsącz i rozgnieć widelcem. Majonez możesz rozmieszać widelcem, aby miał bardziej emulsyjną konsystencję. Dopraw go solą i pieprzem.
Masz dwa sposoby, aby złożyć sałatkę w estetyczny sposób. Możesz to zrobić w przezroczystej, dużej salaterce lub rozkładając sałatkę na mniejsze porcje i układać ją w rantach (pierścieniach) na oddzielnych talerzach. Zacznij wykładanie sałatki od warstwy ziemniaków, posmaruj ją łyżką majonezu. Następnie wyłóż odsączonego tuńczyka i rozdrobnione żółtka. Ponownie posmaruj majonezem. Wyłóż pokrojone w kostkę marchewki, zamarynowaną cebulę i pokrojony z kostkę żółty ser. Ostatni raz posmaruj majonezem, a wierzch sałatki posyp posiekanymi białkami jaj. Sałatkę włóż do lodówki na 30 minut, a następnie podawaj.