Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka królewska z nuggetsami

Sałatka królewska z nuggetsami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1198 Ocena: 14806

Dodano:

Odsłon: 891

Dziś mam przyjemność podzielić się z Państwem przepisem ma elegancką i przepyszną sałatkę, która na pewno będzie królować na imprezowym, świątecznym stole. Również idealna jest na karnawał z przyjaciółmi. Musisz koniecznie przygotować taką sałatkę, zastąpi Ci drugie śniadanie w pracy.

Składniki

  • Składniki na panierkę :
  • 140 g płatków kukurydzianych
  • 30 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki soli
  • Składniki na nuggetsy:
  • 800 g fileta z kurczaka
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Składniki na sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • Składniki na sałatkę:
  • 1 sałata lodowa
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 ogórek świeży
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula czerwona
  • 1 opakowanie mini kuleczek mozzarelli
  • 1 pęczek rzodkiewki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka królewska z nuggetsami

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania panierki:
    1. Płatki kukurydziane kruszymy, najlepiej blenderem, dodajemy mąkę, curry oraz sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

  2. Sposób przygotowania mięsa:
    1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę około 4 cm
    2. Do mięsa wlewamy oliwę z oliwek, wsypujemy paprykę słodką, chili, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.

  3. Sposób przygotowania sosu:
    1.Do naczynia wlewamy oliwę, miód, ocet, wsypujemy pieprz, zioła oraz sól i dokładnie mieszamy.

  4. Sposób przygotowania nuggetsów:
    1.Mięso panierujemy w panierce, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 200 °C.

  5. Sposób przygotowania sałatki:
    1. Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki, papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w małe paseczki.
    2. Ogórka myjemy osuszamy, kroimy w pół plasterki.
    3. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
    4. Pomidorki koktajlowe, myjemy, osuszamy.
    5. Wszystkie składniki z warzyw przekładamy do miski i wlewamy sos, mieszamy i na koniec dodajemy umyte pokrojone w pół plasterki rzodkiewki, ponownie mieszamy.
    6. Sałatkę układamy na dnie naczynia, na około układamy upieczone nuggetsy i kuleczki mozzarelli.

  6. 7. Gotowe.
    8. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń