Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka makaronowa

Sałatka makaronowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 351 Ocena: 2868

Dodano:

Odsłon: 478

Sałatka z makaronu włoskiego w trzech kolorach , z dodatkiem szpinaku, buraczków i pomidorów , czyni ją niezwykle kolorową i apetyczną.

Składniki

  • 250 g włoskiego makaronu Orecchiette Tricolore
  • 3 duże plastry szynki (u mnie szynka Boryny)
  • kilka pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin z dodatkiem bazylii
  • sól i grubo mielony czarny pieprz (najlepiej młotkowany)
  • Do dekoracji:
  • świeże gałązki koperku
  • długi, cienki szczypiorek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotować w osolonej wodzie przez 15-18 minut.
    Przelać na sicie zimną wodą.
    Pomidorki żółte pociąć na cztery części a czerwone pozostawić w całości , ponieważ są bardzo małe.
    Szynkę pokroić w kostkę.
    Całość oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek.
    Przed podaniem udekorować gałązkami koperku i szczypiorku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń