Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pyszną sałatkę makaronową, która z pewnością będzie hitem każdej imprezy. Połączymy smak wędzonego kurczaka i grillowanej papryki, a do tego dorzucimy oliwki i zieloną cebulkę. Całość uzupełnimy sosem na bazie majonezu, musztardy i cytryny – wszystko to tworzy zaskakująco harmonijną mieszankę.
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1088
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 765
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1202
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 268
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1088
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 765
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1202
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 268
Składniki
Ugotuj makaron al dente według zaleceń producenta – u mnie trwało to około 6 minut. Makaron dokładnie odcedź i przełóż go do miski, w której będziesz przygotowywać sałatkę. Do makaronu dodaj łyżkę oliwy i delikatnie przemieszaj.
Zgrilluj paprykę. Dwie duże papryki ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową i włóż do zimnego piekarnika na najwyższą możliwą półkę. Następnie włącz tylko górną grzałkę, na 200 – 230oC. Grilluj warzywa przez kilka minut aż zmiękną, a ich skóra stanie się lekko zwęglona. W trakcie grillowania papryki kilka razy obróć, by były równo podpieczone z każdej strony.
Warzywa wyjmij z piekarnika i przełóż do żaroodpornej miski. Naczynie zamknij szczelnie za pomocą folii spożywczej, by zatrzymać w nim całą wilgoć – ułatwi to późniejsze ściągnie skóry. Papryki odstaw na 15 minut do przestygnięcia.
Przygotuj sos. Do majonezu dodaj dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i łyżeczkę skórki cytrynowej, łyżeczkę słodkiej papryki, łyżkę musztardy Dijon, lub innej o wyrazistym smaku, oraz po dwie małe szczypty soli i mielonego pieprzu. Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu.
Zielonej cebulkę, seler naciowy oraz oliwki pokrój w drobne talarki, a pietruszkę posiekaj.
Wędzone udko kurczaka obierz ze skóry. Zdejmij mięso z kości i pokrój je w około centymetrową kostkę.
Z pieczonych papryk zdejmij skórę, usuń szypułki i nasiona, a następnie pokrój je w około centymetrową kostkę.
Złóż sałatkę. Do miski z makaronem dodaj paprykę, wędzonego kurczaka, oliwki, zieloną cebulkę, selera oraz ¾ posiekanej pietruszki. Wszystko zalej wcześniej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj, by płyn pokrył każdy składnik.
Sałatkę udekoruj resztą pietruszki i podawaj od razu lub odstaw do lodówki do przegryzienia się smaków.
Smacznego!