Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspiracji na odświeżające dania na upalne dni warto szukać w kuchniach krajów Bliskiego Wschodu. Sałatka pasterska pochodzi z Turcji, lecz jej składniki znajdziesz w swoim warzywnym ogrodzie. Uzupełnienie stanowi klasyczna feta, dzięki której sałatka staje się bardziej pożywna. Sałatkę pasterską możesz zaserwować podczas rodzinnego grillowania lub spakować do lunchboxa i zabrać do pracy.
Umyj warzywa i natkę. Pomidory i ogórki pozostaw ze skórką – sałatka będzie bardziej chrupiąca i warzywa dłużej zachowają swój kształt. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, wsyp do miski, lekko posól i wymieszaj, aby zmiękła. Pomidory i ogórki pokrój w grubszą kostkę i też wrzuć do miski.
Pęczek natki pietruszki drobno poszatkuj. Przywykliśmy do dodawania natki pietruszki do sałatek tylko jako akcentu smakowego, natomiast właściwością tej potrawy jest użycie znacznej ilości pietruszkowej zieleniny. Jeśli chcesz uzyskać bardziej odświeżający smak, może dodać także kilka listków mięty.
Zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem (uważaj z ilością soli, ponieważ dodawana później feta jest dość słona). Wlej sos do warzyw z natką i dokładnie wymieszaj.
Posyp sałatkę pokruszonym lub pokrojonym w drobną kostkę serem feta. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Przepis dnia
Moja wersja tej popularnej na Wyspach zapiekanki, uprościłam ją tak, by każdy...
Odsłon: 31223
Bardzo rzadko w moim domu serwujemy obiad składający się z dwóch dań jedno po...
Odsłon: 31
Pyszna sałatka do dań mięsnych rybnych i do grilla Szybka w przygotowaniu.
Odsłon: 36
Tarta ze szparagami będzie doskonałym pomysłem na wiosenno-letni obiad. Propo...
Odsłon: 120
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 245
Pyszna sałatka obiadowa, która świetnie komponuje się z ziemniakami i wszelak...
Odsłon: 161
Smaczna biała kiełbasa zasmażana z białą kapustą i podsmażonymi ziemniaczkami...
Odsłon: 189
Bardzo rzadko w moim domu serwujemy obiad składający się z dwóch dań jedno po...
Odsłon: 31
Pyszna sałatka do dań mięsnych rybnych i do grilla Szybka w przygotowaniu.
Odsłon: 36
Tarta ze szparagami będzie doskonałym pomysłem na wiosenno-letni obiad. Propo...
Odsłon: 120
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 245
Pyszna sałatka obiadowa, która świetnie komponuje się z ziemniakami i wszelak...
Odsłon: 161
Smaczna biała kiełbasa zasmażana z białą kapustą i podsmażonymi ziemniaczkami...
Odsłon: 189
Składniki
Umyj warzywa i natkę. Pomidory i ogórki pozostaw ze skórką – sałatka będzie bardziej chrupiąca i warzywa dłużej zachowają swój kształt. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, wsyp do miski, lekko posól i wymieszaj, aby zmiękła. Pomidory i ogórki pokrój w grubszą kostkę i też wrzuć do miski.
Pęczek natki pietruszki drobno poszatkuj. Przywykliśmy do dodawania natki pietruszki do sałatek tylko jako akcentu smakowego, natomiast właściwością tej potrawy jest użycie znacznej ilości pietruszkowej zieleniny. Jeśli chcesz uzyskać bardziej odświeżający smak, może dodać także kilka listków mięty.
Zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem (uważaj z ilością soli, ponieważ dodawana później feta jest dość słona). Wlej sos do warzyw z natką i dokładnie wymieszaj.
Posyp sałatkę pokruszonym lub pokrojonym w drobną kostkę serem feta. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Przepisy Sałatki
Sałatki
Sałatka z pierożkami tortellini
Sałatki
Sałatka obiadowa i do grilla
Sałatki
Sałatka z selerem konserwowym
Sałatki
Sałatka z tuńczyka i rzodkiewki z pesto pietruszkowym
Sałatka z pierożkami tortellini
Bardzo smaczna sałatka idealna na różne okazje jak również na spotkania przy...
Odsłon: 11
Sałatka obiadowa i do grilla
Pyszna sałatka do dań mięsnych rybnych i do grilla Szybka w przygotowaniu.
Odsłon: 36