Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy uwielbiamy sałatki jarzynowe i dlatego często goszczą na polskich stołach z okazji przeróżnych okoliczności. Choć bazą są gotowane marchewki, pietruszka, ziemniaki, dodatek kiszonego ogórka i zielonego groszku, pozostałe składniki często różnią się w zależności od upodobań degustatorów lub fantazji wykonawcy. Nasza sałatka polska zawiera kilka zaskakujących elementów, które dodają jej wyrazistości, wprowadzając słodko-kwaśny balans.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 253
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 644
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 253
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 644
Składniki
Pracę zacznij od ugotowania marchewek, pietruszki i ziemniaków w mundurkach. Miękkie warzywa ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i także pokrój w kostkę. Zielony groszek i pieczarki odsącz z zalewy na sicie. Obierz jabłko. Pieczarki, cebulkę, ogórki i jabłko pokrój w drobną kostkę, a po posiekaniu ogórków, przełóż je na sitko, by nadmiar soku spłynął.
Wszystkie przygotowane składniki umieść w misce. Dla podkręcenia smaku możesz dorzucić łyżkę posiekanego koperku lub natki pietruszki. Majonez, jogurt i musztardę wymieszaj w oddzielnym naczyniu, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym gotowy dressing wylej do sałatki. Dokładnie wymieszaj całość.
Sałatkę polską wstaw do lodówki na ok. 30 minut i podawaj zawsze schłodzoną.