Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1707

Dodano:

Odsłon: 2566

Proponuję dziś prostą i pyszną sałatkę, w sam raz dla entuzjastów tuńczyka oraz osób na diecie bezglutenowej. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 3 torebki ryżu parboiled (po 100 g każda)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 papryka (np. czerwona)
  • 1 por
  • kilka łyżek majonezu
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od ugotowania ryżu. Na wrzątek sypiemy półtorej łyżeczki soli, wkładamy woreczki z ryżem na wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 16 minut. Następnie ugotowany ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do wystudzenia.

    Paprykę kroimy w kosteczkę.

    Pora kroimy drobno.

    Gdy ryż już wystygnie to wrzucamy odsączoną kukurydzę, odsączony groszek, pokrojoną paprykę i por i mieszamy.

    Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, mieszamy.

    Następnie dodajemy kilka łyżek majonezu. Mieszamy.

    Na końcu sól i pieprz (nie żałujmy sobie, by sałatka nie była zbyt mdła). Mieszamy i przekładamy do ładnej miski i do lodówki. Ta sałatka najsmaczniejsza jest schłodzona i dobrze, gdy się kilka godzin przechłodzi w lodówce.

    I to wszystko. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 kwietnia Ja dopiero przed śniadaniem, po Nocnym Maratonie Horrorów w kinie, a tu takie pyszności z tuńczykiem ;) Super sałatka, pycha, mniami :D Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń