Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka siedmiowarstwowa najefektowniej prezentuje się na przyjęciach i w momentach, gdy do stołu siada wielu gości. Przystawka podana w przezroczystym naczyniu powoduje, że wszyscy nabierają na nią jeszcze większej ochoty. Przyrządzanie sałatki pozwala na zabawę kolorem za sprawą ułożenia składników w kontrastujący sposób.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3475
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2839
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 162
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 121
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3475
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2839
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 162
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 121
Składniki
Rozgrzej suchą patelnię i podsmaż wszystkie plasterki bekonu, aż staną się rumiane. Po usmażeniu ostudź i potnij lub pokrusz na drobne kawałki. Ugotuj jajka na twardo i wystudź. Zmieszaj majonez ze śmietaną, solą i pieprzem, odstaw sos na później. Zetrzyj na tarce ser (możesz użyć mieszanych serów i połączyć np. żółte sery o różnej ostrości lub cheddar z fetą).
Przygotuj przezroczystą miskę, która nie zwęża się ku dołowi. Umyj i osusz sałatę, a następnie porwij i ułóż na dnie miski. Pokrój pomidora w plasterki i ułóż na sałacie, polej 2 łyżkami sosu. Wysyp groszek zielony jako kolejną warstwę. Obierz jajka ugotowane na twardo i pokrój w plasterki, a następnie poukładaj na groszku. Obierz cebulę i poszatkuj, ułóż na jajkach Polej pozostałą częścią sosu. Posyp wierzch startym serem i pokruszonym bekonem. Przykryj sałatkę folią i schłodź przez co najmniej kilka godzin w lodówce.
Podawaj sałatkę tak, by sięgać łyżką do samego dna miski, aby na talerzu znalazły się wszystkie składniki.