Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka śledziowa z pieczarkami

Sałatka śledziowa z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 5454

Dodano:

Odsłon: 3240

Sałatka śledziowa z pieczarkami w tym wydaniu to całkowicie nowy pomysł a tym samym przepis na śledzia.

Składniki

  • ---- Składniki (na 4-5 osób):
  • 0,5 kg śledzi matiasów
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • masło klarowane
  • ---- Składniki zalewy:
  • 125 ml octu winnego z wina białego lub jabłkowego
  • 350 ml wody
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka śledziowa z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą mieszamy i odstawiamy na bok.

  2. Płatów śledziowych tym razem NIE moczymy, opłukujemy je tylko pod bieżącą wodą i kroimy w niedużą kosteczkę.
    Pokrojone śledzie przekładamy do misy, zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą i odstawiamy na przynajmniej 20h w chłodne miejsce. Ze względu na zapachy misę najlepiej przykryć np. folią.

  3. Na drugi dzień, pieczarki oczyszczamy i kroimy w kawałki nie większe od kawałków śledzia, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach a cebule kroimy w kosteczkę.
    Wszystkie te 3 składniki podsmażamy na maśle klarowanym aż do chwili kiedy marchewka zmięknie. Studzimy.

  4. Śledzie odcedzamy z zalewy, dodajemy do nich podsmażone warzywa oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość dobrze mieszamy.
    Sałatkę dobrze jest przygotować z 1-2h przed podaniem.

    Rada: W tym przepisie koncentrat jest przyprawą i decyduje o końcowym smaku sałatki więc jego ilość określcie sami smakując podczas mieszania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń