Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka śledziowa z pieczarkami. Tu użyłam pieczarek marynowanych, jednak smakowo nie stoi na przeszkodzie by dodać pieczarki pokrojone w plastry i podduszone na oleju. O tej sałatce mogę tylko powiedzieć, że zyskała uznanie w moim domu i wśród młodzieży. Polecam w takim razie zrobić taką!
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 61
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 121
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 61
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 121
Składniki
Płaty śledziowe moczyłam w zimnej wodzie przez 3 godziny dwukrotnie podmieniając dwukrotnie ją w tym czasie. Odsączyłam i pokroiłam w paski ok. 1,5 cm. Skropiłam octem i odstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Cebulę pokroiłam w kostkę i wymieszałam z odsączoną kukurydzą oraz pieczarkami. Ogórki pokroiłam w plastry (jak są większe można drobniej). Wymieszałam wszystko i dodałam śledzie. Dołożyłam 3 łyżki majonezu, oprószyłam pieprzem, dosypałam soli i wymieszałam. Przełożyłam do naczynia, w którym miałam podawać na stół. Przed podaniem pokroiłam jajka w kostkę i posypałam po wierzchu. Szczypiorek pokroiłam i oprószyłam nim sałatkę.
Notatki: * zanim wyłoży się sałatkę do miski, w której podajemy, dobre jest kilka godzin ją przetrzymać w lodówce i ponownie wymieszać * skropiłam śledzie dość obficie octem. Tym co za nim nie przepadają polecam sok z cytryny