Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka śledziowa z pieczarkami. Tu użyłam pieczarek marynowanych, jednak smakowo nie stoi na przeszkodzie by dodać pieczarki pokrojone w plastry i podduszone na oleju. O tej sałatce mogę tylko powiedzieć, że zyskała uznanie w moim domu i wśród młodzieży. Polecam w takim razie zrobić taką!
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 257
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 38
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 257
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 38
Składniki
Płaty śledziowe moczyłam w zimnej wodzie przez 3 godziny dwukrotnie podmieniając dwukrotnie ją w tym czasie. Odsączyłam i pokroiłam w paski ok. 1,5 cm. Skropiłam octem i odstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Cebulę pokroiłam w kostkę i wymieszałam z odsączoną kukurydzą oraz pieczarkami. Ogórki pokroiłam w plastry (jak są większe można drobniej). Wymieszałam wszystko i dodałam śledzie. Dołożyłam 3 łyżki majonezu, oprószyłam pieprzem, dosypałam soli i wymieszałam. Przełożyłam do naczynia, w którym miałam podawać na stół. Przed podaniem pokroiłam jajka w kostkę i posypałam po wierzchu. Szczypiorek pokroiłam i oprószyłam nim sałatkę.
Notatki: * zanim wyłoży się sałatkę do miski, w której podajemy, dobre jest kilka godzin ją przetrzymać w lodówce i ponownie wymieszać * skropiłam śledzie dość obficie octem. Tym co za nim nie przepadają polecam sok z cytryny