Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka straganowa to pyszna, chrupiąca i pożywna propozycja na śniadanie, lunch czy też kolację. Wszystkie składniki kupisz na straganie targowym, od regionalnych sprzedawców. Jajka, szynka i jogurt naturalny dostarczają dużej ilości białka, które zapewniają długotrwałe uczucie sytości i buduje mięśnie. Papryka zawiera witaminy i minerały, w tym witaminy z grupy B czy C, a także kwas foliowy, który odpowiada za podział komórkowy. Dzięki temu sałatka ta jest nie tylko pyszna, ale jest prawdziwą bombą witaminową. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, zamiast żółtego sera możesz użyć wersji odtłuszczonej albo wykorzystać zdrowszy ser kozi. Całość wymaga jedynie delikatnego dressingu z jogurtu naturalnego i podstawowych przypraw.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2228
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4754
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 68
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2228
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4754
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 68
Składniki
Oba rodzaje papryki oczyść i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w cienkie paseczki.
Cebulę pokrój w cienkie piórka i przelej ją wrzątkiem, by straciła swoją ostrość. Dobrze odsącz i osusz.
Żółty ser pokrój w słupki, a szynkę w kostkę.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Pokrój je w drobną kostkę.
Wszystkie składniki przenieś do miski i wstępnie przemieszaj.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki – jogurt naturalny i przyprawy. Przygotowanym sosem zalej sałatkę. Całość dobrze wymieszaj.
Sałatkę straganową wstaw do lodówki na 30 minut, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno.
Resztki przechowuj w lodówce przez maksymalnie 3 dni.