Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na święta Bożego Narodzenia niemal we wszystkich polskich domach przygotowuje się sałatkę jarzynową. To niezwykle proste danie może nabrać wykwintnego charakteru dzięki oryginalnemu sposobowi podania. Można udekorować ją tak, by wyglądała jak świąteczny stroik! Sałatka „wieniec” stanie się ozdobą każdego stołu.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1053
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1000
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12895
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1053
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1000
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12895
Składniki
Umyj i obierz warzywa korzeniowe. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmij warzywa z wywaru i podgotuj w nim mrożony groszek (5-10 minut). Odcedź. Łyżeczkę groszku odłóż do dekoracji. Wywar możesz wykorzystać do zupy. Warzywa odstaw do wystudzenia.
Ugotuj jajka na twardo (około 8 minut od momentu zagotowania się wody). Ciepłe obierz ze skorupek. Odłóż do wystudzenia.
Obierz jabłko i usuń z niego gniazdo nasienne. Pokrój w niewielką kostkę. W tej samej wielkości kostkę pokrój ogórki, warzywa korzeniowe i jajka (kawałek marchewki odłóż do dekoracji). Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem i dopraw niewielką ilością soli i pieprzu. Spróbuj sałatki po kilku godzinach (wówczas „przegryzą się” smaki) i dopraw ponownie, jeśli to konieczne.
Na okrągłym talerzu uformuj z sałatki „wieniec”. Okryj go lekko posiekanymi gałązkami koperku. Ozdób plasterkami marchewki i ogórka powycinanymi w kształcie świątecznych motywów – gwiazdek, choinek. Na „wieńcu” ułóż „bombki” z groszku i pomidorków.