Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sylwestrowe dania mogą być lekkie i pełne witamin. Sałatka z gotowanymi burakami zaskoczy Twoich gości i będzie hitem imprezy, a w dodatku jej przygotowanie zajmie Ci dosłownie kwadrans! Wypróbuj nasz przepis na tę prostą sałatkę sylwestrową.
Pyszne i lekkie danie obiadowe.
Odsłon: 998
Pyszne i lekkie danie obiadowe.
Odsłon: 998
Składniki
Aby przyspieszyć przygotowanie tej sałatki, najlepiej jest zaopatrzyć się od razu w gotowane buraczki, które można nabyć w dyskontach spożywczych. Ugotowane, obrane i zapakowane próżniowo buraczki znacznie skracają czas potrzebny na wykonanie tego dania.
Jajka ugotuj na twardo i przestudź. Gdy będą zimne pokrój je w kostkę.
Umyj i osusz jabłka oraz ogórki. Obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne (także z ogórków) i pokrój w kostkę.
Czerwoną cebulę obierz i pokrój w bardzo cienkie półtalarki.
Ugotowane buraczki pokrój w kostkę nieco grubszą niż w przypadku ogórków i jabłek.
Wszystkie składniki umieść w jednej misce, na tyle dużej, by móc je swobodnie wymieszać. Dodaj jogurt grecki. Dopraw solą i pieprzem do smaku i delikatnie wymieszaj całość.
Sałatkę najlepiej jest przygotować co najmniej 2-3 godziny przed podaniem. Dzięki temu wszystkie smaki zdążą się połączyć.
Przed podaniem przyozdób sałatkę sylwestrową listkami pietruszki. Świeża zieleń na buraczkowym tle będzie wyglądać znakomicie.