Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Soczyste, smaczne z kurczaka roladki na świeżym szpinaku poukładane, kilka składników do tego dodane, skropione sosem koperkowym dało w efekcie finalnym, sałatkę o smaku wyjątkowym.
folia aluminiowa do pieczenia
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 354
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2765
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 910
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1657
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14461
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 354
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2765
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 910
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1657
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14461
Składniki
Filet z kurczaka myjemy, przekrawamy na dwie równe płaskie części. Każdą część rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej (mięso rozbijamy na foli, dzięki temu nam się nie rozpadnie). Posypujemy przyprawą uniwersalną i smarujemy serkiem. Na jednym z filetów układamy listki świeżej bazylii, przykrywamy drugą częścią fileta (serkiem do bazylii) i delikatnie tłuczkiem uderzamy, aby złączyć składniki. Całość zwijamy na roladę, którą przekładamy na natłuszczoną folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy). Roladę gotujemy na parze ok. 30 min, można upiec w piekarniku, ale przed przełożeniem mięsa na folię, trzeba ją natłuścić olejem. Cebulki obieramy i kroimy na plasterki, szpinak myjemy i delikatnie odsączamy z nadmiaru wody. Na talerzu układamy liście szpinaku, dodajemy pokrojoną po skosie roladę, cebulkę, papryczki, physalis i kapary. Ozdabiamy świeżym tymiankiem, całość polewamy sosem koperkowo – ziołowym.