Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka „Tiffany” z kurczakiem i winogronami

Sałatka  „Tiffany” z kurczakiem i winogronami

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 173

Dodano:

Odsłon: 3056

Ta efektowna sałatka dzięki swojej konstrukcji, przypomina dużą broszkę z kamieniami szlachetnymi, jak analogia tytułowej marki biżuterii. Wyjątkowy urok daje połączenie piersi kurczaka z carry i słodkich winogron, co z pewnością zadowoli waszych gości.

Składniki

  • pierś kurczaka 500 g
  • carry 1 łyżeczka albo wg własnego uznania
  • jajka gotowane na twardo 4-6 szt.
  • ser żółty 150-200 g
  • winogrona 500 g
  • orzechy włoskie 100 g
  • majonez ok. 6-7 łyżek
  • sól do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka „Tiffany” z kurczakiem i winogronami

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, nasmarować solą i carry.

  2. Potem usmażyć z obu stron na oleju albo upiec w piekarniku.

  3. Wystudzić i drobno pokroić.

  4. Orzechy włoskie posiekać drobno i lekko podsmażyć na suchej patelni. Wystudzić.

  5. Jajka gotowane natrzeć na tarce o grubych oczkach.

  6. Ser żółty natrzeć na tarce o średnich oczkach.

  7. Winogrona umyć, osuszyć, pokroić na połówki i oczyścić od pestek.

  8. Dalej składniki wykładać na półmisku warstwami.

  9. Najpierw wyłożyć pierś kurczaka, nasmarować majonezem i posypać orzeszkami.

  10. Potem jajka (nasmarować majonezem i posypać orzeszkami).

  11. Dalej wyłożyć ser żółty (nasmarować majonezem).

  12. Z góry sałatkę ozdobić kolorowymi połówkami winogron wyłożonymi warstwą.

  13. Orzechów za dużo nie dawać inaczej zepsujecie smak.

  14. Gotową sałatkę dać do lodówki na kilka godzin. Życzę powodzenia w gotowaniu. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń