Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka turecka to polska wariacja na temat klasycznej gavurdagi. Znajdziesz w niej jeszcze więcej chrupiących warzyw, proste przyprawy i nutkę słodyczy z melasy z granatu. Idealna jako dodatek do dań z grilla lub jako lekki, orzeźwiający posiłek.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9972
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8994
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6371
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9972
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8994
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6371
Składniki
Pomidory pokrój w kostkę lub drobne cząstki. Papryki oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Ogórki obierz (jeśli mają grubą skórkę) i też posiekaj, tak samo zrób z cebulą czerwoną.
Chili (jeśli używasz) pokrój bardzo drobno.
Natkę pietruszki posiekaj dość grubo – nie za drobno, by zachowała świeżość.
W małej miseczce wymieszaj: oliwę, sok z cytryny, melasę z granatu, sól i pieprz. Dopraw do smaku. Sos powinien być lekko kwaśno-słodki i orzeźwiający.
Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski. Posiekaj orzechy i dodaj. Polej przygotowanym dressingiem i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Sałatkę turecką odstaw na 10–15 minut, by smaki się przegryzły.