Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka turecka to polska wariacja na temat klasycznej gavurdagi. Znajdziesz w niej jeszcze więcej chrupiących warzyw, proste przyprawy i nutkę słodyczy z melasy z granatu. Idealna jako dodatek do dań z grilla lub jako lekki, orzeźwiający posiłek.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 827
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1705
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6223
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8989
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 827
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1705
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6223
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8989
Składniki
Pomidory pokrój w kostkę lub drobne cząstki. Papryki oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Ogórki obierz (jeśli mają grubą skórkę) i też posiekaj, tak samo zrób z cebulą czerwoną.
Chili (jeśli używasz) pokrój bardzo drobno.
Natkę pietruszki posiekaj dość grubo – nie za drobno, by zachowała świeżość.
W małej miseczce wymieszaj: oliwę, sok z cytryny, melasę z granatu, sól i pieprz. Dopraw do smaku. Sos powinien być lekko kwaśno-słodki i orzeźwiający.
Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski. Posiekaj orzechy i dodaj. Polej przygotowanym dressingiem i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Sałatkę turecką odstaw na 10–15 minut, by smaki się przegryzły.