Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka warmińska to połączenie tradycyjnych smaków i prostoty. Drobno pokrojone składniki uzupełniają się teksturą i kolorem. Kremowy sos z musztardą miodową i śmietaną podkreśla całość. Sałatka sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach, ale też jako codzienna przekąska.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1565
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 874
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1565
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 874
Składniki
Ziemniaki i marchewki ugotuj w mundurkach, po czym wystudź i obierz. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Przygotowane składniki pokrój w kostkę podobnej wielkości. Cebulę obierz i drobno posiekaj – dodatkowo możesz ją przelać wrzątkiem, aby miała łagodniejszy smak. Ogórki kiszone poszatkuj w drobną kostkę i odsącz na sicie. Odsącz także konserwowy groszek. Kiełbasę pokrój w małą kostkę, a jeśli ma być bardziej chrupiąca, krótko podsmaż ją na suchej patelni. Wszystkie przygotowane składniki umieść w misce.
W osobnym, małym naczyniu wymieszaj majonez z musztardą i śmietaną. Sałatkę dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, po czym polej sosem i dokładnie wymieszaj. Sałatkę warmińską posyp posiekaną zieleniną i wstaw do lodówki chociaż na 30 minut, aby smaki lepiej się połączyły.