Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka warstwowa z pieczarkami, kurczakiem i warzywami, udekorowana pierzynką z jajek, jest jedną z tych, które nie tylko pysznie smakują, ale też pięknie prezentują się na stole!
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30969
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3659
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4978
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30969
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3659
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4978
Składniki
Obierz ziemniaki i marchewki. Oczyść filet z kurczaka z błonek i chrząstek.
Włóż mięso i warzywa do garnka. Dołóż listek laurowy, ziele angielskie i 1 łyżeczkę soli. Wlej do garnka około 1 l zimnej wody. Zagotuj. Gotuj do miękkości mięsa i warzyw (20-30 minut od chwili, gdy zawrze woda). Odcedź. Wywar wykorzystaj do przygotowania innego dania.
Ugotuj jajka na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Obierz, nim całkiem wystygną.
Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Opłucz pieczarki i drobno posiekaj. Usmaż cebulę i pieczarki na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia dopraw do smaku solą i pieprzem. Przestudź.
Połącz w miseczce śmietanę, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Posiekaj drobno mięso. Wymieszaj z odrobiną sosu. Posiekaj też drobno jajka i koperek.
Zetrzyj ziemniaki i marchewki na średnich oczkach tarki. Każde z osobna wymieszaj z sosem.
Przełóż ziemniaki na dno szklanej (przezroczystej) miski. Wyrównaj. Na ziemniakach ułóż warstwę kurczaka, a następnie warstwę pieczarek i cebuli oraz warstwę marchewki. Całość przysyp jajkami i udekoruj koperkiem. Włóż na co najmniej godzinę do lodówki.