Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka wieśniaka to niesamowicie proste danie z zaledwie kilku składników, które tradycyjnie kojarzą się nam z wsią. Mowa tu oczywiście o ziemniakach i twarożku. Całość nieco nawiązuje do uwielbianego przez wszystkich farszu pierogów ruskich. Całość została jednak urozmaicona dużą ilością koperku, który dodaje świeżości i lekkości. To znane wszystkim połączenie w postaci niepozornej, ale jakże pysznej sałatki podbije podniebienia wszystkich. Potrawa świetnie sprawdzi się jako śniadanie czy też szybka kolacja. Z powodzeniem można ją podać także na imprezach rodzinnych czy na grillu.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 35
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 41
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 88
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 258
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 499
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 35
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 41
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 88
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 258
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 499
Składniki
Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je w średnią kostkę o wielkości jednego kęsa. Włóż je do garnka z osoloną wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź, potrząsając nimi o pokrywkę. Pozostaw do ostygnięcia. Szalotkę obierz i bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o średnich oczkach. W misce wymieszaj twarożek, szalotkę, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Użyj widelca, by rozbić ser.
Kiedy masa twarogowa będzie już dobrze połączona, dodaj ją do chłodnych już ziemniaków i całość wymieszaj. Sałatkę wieśniaka przełóż do miski sałatkowej i posyp ją dużą ilością koperku. Wstaw ją do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się przegryzły. Podawaj na zimno.