Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka wieśniaka to niesamowicie proste danie z zaledwie kilku składników, które tradycyjnie kojarzą się nam z wsią. Mowa tu oczywiście o ziemniakach i twarożku. Całość nieco nawiązuje do uwielbianego przez wszystkich farszu pierogów ruskich. Całość została jednak urozmaicona dużą ilością koperku, który dodaje świeżości i lekkości. To znane wszystkim połączenie w postaci niepozornej, ale jakże pysznej sałatki podbije podniebienia wszystkich. Potrawa świetnie sprawdzi się jako śniadanie czy też szybka kolacja. Z powodzeniem można ją podać także na imprezach rodzinnych czy na grillu.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16911
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 113
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 328
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 859
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24396
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16911
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 113
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 328
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 859
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24396
Składniki
Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je w średnią kostkę o wielkości jednego kęsa. Włóż je do garnka z osoloną wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź, potrząsając nimi o pokrywkę. Pozostaw do ostygnięcia. Szalotkę obierz i bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o średnich oczkach. W misce wymieszaj twarożek, szalotkę, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Użyj widelca, by rozbić ser.
Kiedy masa twarogowa będzie już dobrze połączona, dodaj ją do chłodnych już ziemniaków i całość wymieszaj. Sałatkę wieśniaka przełóż do miski sałatkowej i posyp ją dużą ilością koperku. Wstaw ją do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się przegryzły. Podawaj na zimno.