Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ciepłe dni nie zawsze mamy ochotę na ciężkie posiłki, które wymagają długich przygotowań. Najlepsze są proste, zdrowe i pożywne posiłki, które przygotujemy w kilka chwil. Prosto, nie znaczy nudno, a może być naprawę pysznie i kreatywnie! Bawcie się smakami w swojej kuchni :) Dzisiaj zapraszam Was na kolorową sałatkę z burratą i jajkiem, dzięki której zabawimy się smakami oraz dostarczymy naszym kubkom smakowym pysznej karuzeli doznań. Sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się na śniadanie, kolację lub do lunch boxa. Smacznego tygodnia! :)
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1071
Polecam.
Odsłon: 1048
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1070
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1071
Polecam.
Odsłon: 1048
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1070
Składniki
Jajko gotujemy na półtwardo. Na talerzu układamy roszponkę i listki bazylii, dodajemy migdały, pokrojone pomidorki koktajlowe, persyminę i jajko. Na środek układamy burratę (możemy ją także wcześniej pokroić) i posypujemy ziarnami czarnuszki. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny i miód. Dodajemy koperek, sól oraz pieprz, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym winegretem polewamy sałatkę. Podajemy ze świeżym pieczywem.
* Jeśli chcemy zabrać sałatkę do lunch boxa to winegret spakujmy osobno i polejmy nim sałatkę tuż przez zjedzeniem.