Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z cukinii z dodatkiem papryki i cebuli.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 265
Królowa grilla :)
Odsłon: 69
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 61
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 68
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 265
Królowa grilla :)
Odsłon: 69
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 61
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 68
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Składniki
Małą cukinię kroimy w plasterki, podobnie marchewkę. W wersji drobniejszej większą cukinię ścieramy na tarce "jarzynówce, podobnie marchewkę. Cebulę kroimy w ćwierćtalarki. Paprykę każdą połówkę przekrajamy na 3 części i kroimy na paseczki. Z papryczki chili wybieramy nasionka , połówki dzielimy na 2 części i kroimy w paseczki. Można dać papryczkę tylko czerwoną , ale można dać zieloną i czerwoną. Wszystko mieszamy w garnku i solimy cała solą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 2-3 godziny, kilkakrotnie mieszając.
W tym czasie przygotowujemy zalewę Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i zagotowujemy . Cukier szybko rozpuści się. Przykrywamy i zostawiamy aby zalewa przegryzła się. Gdy sałatka przetrawi się, odciskamy ją na sicie i przekładamy do drugiego garnka. Sok wylewamy. Zalewę podgrzewamy i gorącą wlewamy przez sito do warzyw. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy znów na 2-3 godziny. Po tym czasie warzywa znów odciskamy na sicie. Tym razem soku nie wylewamy. Przekładamy ściśle warzywa do wyparzonych słoiczków . zalewamy sokiem tak aby były warzywka pokryte. Na wierzch wlewamy po łyżce oleju. Wycieramy dokładnie brzegi i zamykamy wyparzonymi nakrętkami. Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania.