Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z cukinii z dodatkiem papryki i cebuli.
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 19
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 27
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 660
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 116
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 19
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 27
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 660
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 116
Składniki
Małą cukinię kroimy w plasterki, podobnie marchewkę. W wersji drobniejszej większą cukinię ścieramy na tarce "jarzynówce, podobnie marchewkę. Cebulę kroimy w ćwierćtalarki. Paprykę każdą połówkę przekrajamy na 3 części i kroimy na paseczki. Z papryczki chili wybieramy nasionka , połówki dzielimy na 2 części i kroimy w paseczki. Można dać papryczkę tylko czerwoną , ale można dać zieloną i czerwoną. Wszystko mieszamy w garnku i solimy cała solą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 2-3 godziny, kilkakrotnie mieszając.
W tym czasie przygotowujemy zalewę Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i zagotowujemy . Cukier szybko rozpuści się. Przykrywamy i zostawiamy aby zalewa przegryzła się. Gdy sałatka przetrawi się, odciskamy ją na sicie i przekładamy do drugiego garnka. Sok wylewamy. Zalewę podgrzewamy i gorącą wlewamy przez sito do warzyw. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy znów na 2-3 godziny. Po tym czasie warzywa znów odciskamy na sicie. Tym razem soku nie wylewamy. Przekładamy ściśle warzywa do wyparzonych słoiczków . zalewamy sokiem tak aby były warzywka pokryte. Na wierzch wlewamy po łyżce oleju. Wycieramy dokładnie brzegi i zamykamy wyparzonymi nakrętkami. Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania.