Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z dynią, owocami i orzechami

Sałatka z dynią, owocami i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5196

Dodano:

Odsłon: 168

Kiedy jesienia chcemy odpoczac od róznych wariantów zupy dyniowej, przyrzadzam pikantna salatke, w której owoce, pikantnie przyrzadzona dynia, papryka i jablkowy dressing winegret tworza doskonala kompozycje smakowa. Wszystko podane na chrupiacej kromce podpieczonego wiejskiego chleba, posypane uprazonymi orzechami wloskimi i swiezo startym chrzanem. W sumie niecodzienna kompozycja, ale prawdziwy raj dla podniebienia.

Składniki

  • SAŁATKA:
  • 1 kg dyni hokkaido
  • olej słonecznikowy
  • 4 cienkie plasterki imbiru
  • 1 papryczka chili
  • ½ średniej wielkości ananasa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mango
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • cukier
  • 20 winogron
  • ½ granatu
  • SOS WINEGRET:
  • 20 świeżych liści kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki octu balsamicznego (jabłkowego)
  • 1 łyżka miodu
  • sok z ½ cytryny
  • skórka z ½ cytryny
  • PONADTO:
  • 5 orzechów włoskich
  • 4 kromki chleba wiejskiego
  • 1 kawałek świeżego chrzanu
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mimo iz dynie hokkaido mozna przyrzadzac ze skórka, do salatki nalezy ja obrac i pokroic na kawalki wielkosci kesa. Krótko smazyc na oleju slonecznikowym. dodac posiekana papryczke chili, plasterki imbiru, sól i odrobine cukru. Czas smazenia nie moze byc dluzszy niz 5-6 minut, aby kawalki nie byly zbyt miekkie.
    Usmazona dynie umiescic w duzej salaterce i dodac nasiona polówki granatu.
    Papryke, ananasa i niezbyt dojrzale mango pokroic na kawalki, winogrona przepolowic, podgrzac oliwe z oliwek na patelni i smazyc krótko wszystkie skladniki, doprawic sola i cukrem i dodac do salaterki z dynia i wszystko dokladnie wymieszac. Salatke marynowac w owocowym sosie winegret - z oliwy, octu balsamicznego (najlepiej jablkowego), miodu, soku i startej skórki z cytryny przygotowac sos i dodac do niego odrobine drobno posiekanej kolendry. Sos dodac do salatki i marynowac min. 10 min.

  2. W tym czasie grubo posiekac orzechy włoskie i uprazyc na patelni bez tluszczu. Na patelni bez tluszczu usmazyc równiez kromki chleba. Zetrzec chrzan.

  3. Salatke podac na kromce chleba, posypac orzechami i swiezo startym chrzanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń