Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to najlepszy czas dla miłośników sałatek warzywnych. Przy ogromnym wyborze – nieporównywalnie większym niż zimą – świeżych warzyw można pozwolić sobie na kulinarne eksperymenty, które czasem zaskakują bukietem smaków. Taka jest sałatka z fasolki i kalarepy, z dodatkiem wędzonej piersi z kurczaka. Zestawienie nieoczywiste, ale naprawdę warte wypróbowania. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale bardzo pożywna. W upalne dni z powodzeniem zastępuje obiad.
Składniki
Umyj fasolkę i odetnij ze strączków obie końcówki. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (gotuj przez około 15 minut). Odcedź i przestudź.
Obierz kalarepę. Pokrój w cieniutkie słupki. W słupki pokrój też wędzonego kurczaka, a ogórki – na półplasterki.
Połącz w misce fasolkę, kalarepę, kurczaka i ogórki. Wymieszaj.
W osobnym naczyniu (najlepiej – w niewielkim słoiku) połącz oliwę z sokiem z cytryny i musztardą. Wymieszaj dokładnie (potrząsając zakręconym słoikiem). Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Upraż na suchej patelni ziarna sezamu. Polej sałatkę sosem i oprósz sezamem. Podawaj od razu.