Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już od jakiegoś czasu miałam ochotę, żeby wykorzystać je do sałatki. Figi są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Stąd też i ta sałatka. Jest lekka i kolorowa. Idealna jako dodatek do grilla, kolacji, czy obiadu. U mnie na sto procent pojawi się jeszcze nie raz ;D
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 315
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 478
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 315
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 478
Składniki
Roszponkę, pomidorki i figi dokładnie myjemy. Osuszoną roszponkę układamy na półmisku. Mozzarellę odsączamy i kroimy najpierw na plasterki a później jeszcze na pół. Ser układamy na roszponce. Szynkę kroimy w plasterki lub po prostu rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na półmisku. Następnie pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a figi dzielimy na osiem części. Układamy ja na sałatce. Wszystko posypujemy kilkoma listkami świeżej bazylii.
Bezpośrednio przed podaniem, sałatkę polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego ;)