Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z figą na roszponce z szynką dojrzewającą, mozzarellą i pomidorkami

Sałatka z figą na roszponce z szynką dojrzewającą, mozzarellą i pomidorkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 364 Ocena: 3932

Dodano:

Odsłon: 3704

Już od jakiegoś czasu miałam ochotę, żeby wykorzystać je do sałatki. Figi są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Stąd też i ta sałatka. Jest lekka i kolorowa. Idealna jako dodatek do grilla, kolacji, czy obiadu. U mnie na sto procent pojawi się jeszcze nie raz ;D

Składniki

  • 4 figi
  • 2 garści roszponki (około 100 g)
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 150 g mozzarelli
  • 3 plasterki szynki dojrzewającej (u mnie serrano)
  • kilka listków bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Roszponkę, pomidorki i figi dokładnie myjemy. Osuszoną roszponkę układamy na półmisku. Mozzarellę odsączamy i kroimy najpierw na plasterki a później jeszcze na pół. Ser układamy na roszponce. Szynkę kroimy w plasterki lub po prostu rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na półmisku. Następnie pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a figi dzielimy na osiem części. Układamy ja na sałatce. Wszystko posypujemy kilkoma listkami świeżej bazylii.

  2. Bezpośrednio przed podaniem, sałatkę polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń