Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już od jakiegoś czasu miałam ochotę, żeby wykorzystać je do sałatki. Figi są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Stąd też i ta sałatka. Jest lekka i kolorowa. Idealna jako dodatek do grilla, kolacji, czy obiadu. U mnie na sto procent pojawi się jeszcze nie raz ;D
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5285
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2421
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5285
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2421
Składniki
Roszponkę, pomidorki i figi dokładnie myjemy. Osuszoną roszponkę układamy na półmisku. Mozzarellę odsączamy i kroimy najpierw na plasterki a później jeszcze na pół. Ser układamy na roszponce. Szynkę kroimy w plasterki lub po prostu rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na półmisku. Następnie pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a figi dzielimy na osiem części. Układamy ja na sałatce. Wszystko posypujemy kilkoma listkami świeżej bazylii.
Bezpośrednio przed podaniem, sałatkę polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego ;)