Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z grillowaną brzoskwinią

Sałatka z grillowaną brzoskwinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1631

Dodano:

Odsłon: 1529

Sałatki są idealnym rozwiązaniem na letnie posiłki. Kiedy w zasięgu ręki mamy mnóstwo świeżych, kolorowych warzyw i owoców, końcowa kompozycja na talerzu zależy tylko od naszych upodobań i wyobraźni. Dzisiejsze połączenie słodkiej, soczystej brzoskwini z wyrazistą, pikantną rukolą i świeżą, orzeźwiającą miętą bardzo przypadło mi do gustu. Koniecznie spróbujcie, bo ja po raz kolejny wpadłam jak śliwka w kompot i ta kombinacja pozostanie ze mną pewnie do końca lata.

Składniki

  • 2 dobrze dojrzałe brzoskwinie
  • 2 duże garści rukoli
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 dobrze dojrzałe awokado
  • garść listków mięty
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sos:
  • sok z 0,5 małej limonki
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z grillowaną brzoskwinią

Przygotowanie

  1. 1) Brzoskwinie umyć, pokroić na plasterki i grillować z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż powstaną ciemne paski. Grillowane owoce lekko posmarować płynnym miodem.

    2) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.

    3) Na rukoli ułożyć przygotowane kawałki brzoskwini, pokrojone awokado, porwaną mozzarellę oraz listki mięty.

    4) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z limonki, miód, pieprz i sól do smaku) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka.

    5) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń