Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na lekką, smaczną i pożywną sałatkę z grillowanym serem halloumi, suszonymi pomidorami, awokado oraz orzechami nerkowca. Sałatka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, danie główne lub posiłek do pracy, który możemy zapakować do lunch boxa.
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2325
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 73
Polecam.
Odsłon: 971
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2325
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 73
Polecam.
Odsłon: 971
Składniki
Ser halloumi kroimy w około 1,5 cm plastry, które lekko skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Awokado kroimy na półplasterki, cebulę w piórka, a suszone pomidory na mniejsze kawałki.
Na talerzach lub w salaterkach układamy liście rukoli, a na nich pozostałe składniki. Całość polewamy oliwą z oliwek* z suszonych pomidorów oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. * Wykorzystałam aromatyczną oliwę z ziołami, w której znajdowały się suszone pomidory, ale sałatkę możecie polać także klasycznym sosem winegret.
WSKAZÓWKI Orzechy nerkowca możecie też lekko uprażyć (na suchej patelni lub w piekarniku). Prażenie nada im bardziej wyrazisty smak oraz wydobędzie piękny aromat. PRZYGOTOWANIE SAŁATKI W LUNCHBOXIE Jeśli sałatkę przygotowujecie w lunch boxie, to spakujcie osobno oliwę / sos winegret (np. w małym słoiczku) i dodajcie do pozostałych składników dopiero przez konsumpcją.