Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orientalnie doprawiona kofta świetnie komponuje się z orzeźwiającym sosem miętowym. Taka sałatka sprawdzi się jako letni obiad.
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 7334
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 7334
Składniki
Sos: Listki mięty miksujemy na gładko z oliwą. Dodajemy jogurt, cukier, sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Sos wkładamy do lodówki. Mięso mielone mieszamy z posiekaną kolendrą i przyprawami. Formujemy walce i lekko spłaszczamy. Kofty grillujemy lub smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron, aż do mocnego zarumienienia. Sprawdzamy, czy w środku są zrobione. Kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy, dodajemy pokrojonego pomidora, ogórka i cebulę. Na górze układamy kawałki kofty i całość polewamy sosem miętowym. Sałatkę możemy podać samodzielnie, z pieczywem lub frytkami.