Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta łatwa sałatka z krewetkami smakuje niemal tak samo jak ceviche, a jednak wymaga znacznie mniej pracy i poświęconego czasu. Jest lekka, orzeźwiająca, pełna smaku. Idealnie sprawdzi się na lato jako wartościowy posiłek – lunch czy kolacja, ale też jako dodatek do imprezy grillowej czy ciekawa przystawka. Danie trochę nawiązuje do kuchni meksykańskiej, gdzie owoce morza są bardzo często wykorzystywane właśnie w sałatkach. Dzięki temu mieszkańcy tamtych rejonów świata dostarczają do organizmu wszystkich niezbędnych mikroelementów i nawadniają organizm, jednocześnie unikając zbytecznych kalorii.
Polecam.
Odsłon: 138
Polecam.
Odsłon: 138
Składniki
Krewetki obierz i usuń ogonki. Zblanszuj je chwilę we wrzątku, aż utracą surowy kolor. Odcedź je i osusz, a następnie podziel na trzy części.
Awokado obierz, a następnie pokrój je razem z pomidorami na średniej wielkości kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
Świeżą kolendrę poszatkuj.
Wszystkie składniki umieść w misce sałatkowej i wstępnie przemieszaj. Dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem, a następnie zalej sokiem z limonek.
Sałatkę z krewetkami wstaw do lodówki na około godzinę, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 2 dni. Jeśli przygotowujesz tę sałatkę z wyprzedzeniem i masz taką możliwość, awokado dołóż do niej na samym końcu, tuż przed zaserwowaniem.