Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Bardzo smaczna sałatka z kurczkiem. Troszkę pracochłonna, ale zapewniam, że warto. Ładnie wygląda na stole.
Wymieszać razem mleko, wodę , jajko, mąkę pszenną i szczyptę soli. Usmażyć na oleju rzepakowym naleśniki.
Ugotować buraki. Obrać i zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. Do buraków dodać przepuszczony przez praskę czosnek, szczyptę kwasku cytrynowego, pieprz, 2 łyżki majonezu i sól do smaku. Wymieszać.
Naleśniki smarować tartymi burakami i zwijać w ruloniki. Pokroić na ok 3-4 cm kawałki. Pokrojone kawałki ułożyć w tortownicy na sztorc.
Filet z kurczaka ugotować z kostką rosołową. Wyjąć , wystudzić i pokroić na drobne kawałki.
Na patelni, na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulę. Dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Smażyć, aż zniknie sos. Wystudzić.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Orzechy pokroić w małe kawałki.
Do salaterki przełożyć pokrojonego kurczaka, usmażone pieczarki, orzechy, ser, jajka. Dodać majonez, pieprz świeżo mielony i sól do smaku. Wymieszać.
Tak przygotowana sałatkę wyłożyć do tortownicy, przykrywając dokładnie naleśniki. Lekko docisnąć. Wstawić tortownicę do lodówki na ok. 2 godziny.
Żeby wyłożyć sałatkę na talerz wystarczy talerzem nakryć tortownicę i odwrócić tortownicę dnem do góry. Ostrożnie zdjąć obręcz i denko. Wcześniej można na talerzu ułożyć zieloną sałatę. Naleśniki lekko rozchylić. Można powciskać po kawałku zielonej sałaty. Smacznego.
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51249
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 66
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 223
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51249
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 66
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 223
Składniki
Wymieszać razem mleko, wodę , jajko, mąkę pszenną i szczyptę soli. Usmażyć na oleju rzepakowym naleśniki. Ugotować buraki. Obrać i zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. Do buraków dodać przepuszczony przez praskę czosnek, szczyptę kwasku cytrynowego, pieprz, 2 łyżki majonezu i sól do smaku. Wymieszać. Naleśniki smarować tartymi burakami i zwijać w ruloniki. Pokroić na ok 3-4 cm kawałki. Pokrojone kawałki ułożyć w tortownicy na sztorc. Filet z kurczaka ugotować z kostką rosołową. Wyjąć , wystudzić i pokroić na drobne kawałki. Na patelni, na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulę. Dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Smażyć, aż zniknie sos. Wystudzić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy pokroić w małe kawałki. Do salaterki przełożyć pokrojonego kurczaka, usmażone pieczarki, orzechy, ser, jajka. Dodać majonez, pieprz świeżo mielony i sól do smaku. Wymieszać. Tak przygotowana sałatkę wyłożyć do tortownicy, przykrywając dokładnie naleśniki. Lekko docisnąć. Wstawić tortownicę do lodówki na ok. 2 godziny. Żeby wyłożyć sałatkę na talerz wystarczy talerzem nakryć tortownicę i odwrócić tortownicę dnem do góry. Ostrożnie zdjąć obręcz i denko. Wcześniej można na talerzu ułożyć zieloną sałatę. Naleśniki lekko rozchylić. Można powciskać po kawałku zielonej sałaty. Smacznego.
Przepisy Sałatki
Sałatki
Surówka z surowej kapusty czerwonej
Sałatki
Soczysta surówka teściowej
Sałatki
Sałatka z serem sałatkowym i suszonymi pomidorami
Sałatki
Słodko-słona sałatka z borówkami
Surówka z surowej kapusty czerwonej
Chrupiąca czerwona kapusta, soczysta kukurydza i kremowy dressing – czy zdoła...
Odsłon: 420
Soczysta surówka teściowej
Soczysta surówka teściowej to tradycyjna propozycja z wykorzystaniem kapusty,...
Odsłon: 14134